W ramach Tyskich Inicjatyw Oświatowych nauczycielki: Teresa Bal i Ilona Celler-Mitoś opracowały projekt z zakresu preorientacji zawodowej pt: "Czym skorupka za młodu nasiąknie". W ramach tego projektu szkoła zyskała wiele cennych pomocy. Jest on bardzo atrakcyjny dla uczniów, ponieważ m.in. zakłada cykl wycieczek do różnych zakładów pracy.

I tak 1 grudnia odbyła się pierwsza wycieczka do restauracji "Wiktoria" w Tychach-Cielmicach. Dzięki uprzejmości właścicielki p. Iwony Glenszczyk uczniowie mogli poznać pracę szefa kuchni oraz szefa sali.

Uczestnicy obejrzeli wszystkie pomieszczenia niedostępne dla klientów restauracji, m.in. kuchnię, magazyny, chłodni, itp. Pod bacznym okiem szefa sali -  p. Łukasza Sekulskiego mieli za zadanie przygotować stół na 25 osób. Podzielenie na zespoły musieli starannie nakryć stół obrusami i ozdobić dodatkami oraz odpowiednio rozłożyć zastawę i sztućce. Uczyli się również układać kompozycje z serwetek. Na zakończenie szef kuchni zaprosił wszystkich na obiad, który dzieci musiały sobie same nałożyć zgodnie z jego wskazówkami.

Wycieczka była ciekawa i pouczająca, wszystkim bardzo się podobała i uczniowie oczekują z niecierpliwością następnych.

 

Poprawiony (poniedziałek, 23 stycznia 2017 14:04)